среда, 30 марта 2011 г.

Україна візьме участь у розробці доповнень до Конвенції ООН про права дитини

http://static.newsru.ua/img/b.gif


http://static.newsru.ua/img/b.gif
Україна візьме участь у розробці факультативного протоколу до Конвенції про права дитини, яка надасть дітям можливість безпосередньо подавати скарги в Комітет ООН з прав дитини на порушення їхніх прав. 




Про це заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович, повідомляє Інтерфакс-Україна.
За словами міністра, делегація України у складі представників Міністерства юстиції відбула до Женеви (Швейцарія), де до середи триватиме засідання робочої групи відкритого складу з розробки факультативного протоколу до Конвенції про права дитини, яка передбачає введення процедури повідомлень.
Лавринович відзначив, що підставою для розробки факультативного протоколу до Конвенції про права дитини стала неефективність або низька дієвість національних механізмів захисту прав дітей. Такі механізми зобов'язані створювати держави, які стали учасниками Конвенції про права дитини або факультативних протоколів до Конвенції про торгівлю дітьми, дитячу проституцію, дитячу порнографію та про участь дітей у збройних конфліктах.
За словами міністра юстиції, досвід і статистика застосування вищезазначених документів продемонстрували недостатню ефективність національних механізмів захисту. Саме це і стало підставою для розробки нового міжнародного інструменту захисту прав дітей як найуразливішої категорії населення.
Факультативний протокол до Конвенції дасть змогу дітям, як особисто, так і в складі групи, подавати скарги безпосередньо в Комітет з прав дитини. Документ також має висвітлити питання, яке стосуються якості представництва, можливих конфліктів інтересів і конфіденційності процедури повідомлень.
За словами міністра юстиції, новий факультативний протокол до Конвенції про права дитини має бути представлено на розгляд Ради ООН з прав людини під час її сесії в червні 2011 року.
Варто відзначити, що Конвенцію про права дитини Україна підписала 21 лютого 1990 року і документ набув чинності для нашої держави 27 вересня 1991-го. Згідно з положенням Конвенції, держави-учасники зобов'язуються поважати і забезпечувати всі права, передбачені цим міжнародним актом, за кожною дитиною, яка знаходиться в межах її юрисдикції. А також вживати всіх необхідних заходів для забезпечення захисту дитини від усіх форм дискримінації або покарання.
А в 2009 році Верховна Рада України затвердила загальнодержавну програму "Національний план дій з реалізації Конвенції ООН про права дитини". Програма передбачає надання якісних психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, юридичних, інформаційних та інших послуг дітям, незалежно від місця проживання.
У свою чергу, дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) позитивно оцінює результати проведення реформи системи захисту дітей-сиріт в Україні. Там відзначили успіхи України у сфері реформування системи захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки останніми роками. Раніше Україна приєдналася до Європейської конвенції про всиновлення дітей. Конвенція пропонує державам оновлені принципи всиновлення і механізм співпраці з метою забезпечення всиновлення з урахуванням вищих інтересів дитини.
У той же час Україна входить до п'ятірки країн-виробників дитячої порнографії і до десятки лідерів з її розповсюдження. За словами правозахисників, цьому сприяє відсутність дієвої законодавчої бази та недостатнє залучення до боротьби інтернет-товариства.

Комментариев нет:

Отправить комментарий